Ep Kragt
Op bezoek bij een voormalig werknemer van de firma Berk, Ep Kragt, die daar op de expeditie werkte.
Ik ben benieuwd waarom die Berkpannen een begrip werden.
Ep vertelt geanimeerd over het bedrijf.
Hij is geboren in 1925 en heeft alleen de lagere school gevolgd. Dat was dan wel acht jaar lang, want je mocht tot je veertiende op school blijven. Zijn vrouw Bep Hofman heeft haar mulo diploma gehaald. Ze werkte als maatschappelijk werkster bij een dominee in Zwolle. Ze ging vaak met hem mee naar de gevangenis, want hij was ook gevangenispredikant. Hij moest wel altijd een begeleider of begeleidster bij zich hebben, want hij was blind. Hij had standaard een doosje met shag bij zich, waarvan de gevangene een sigaret mocht draaien.
Als die gevangene dacht: ‘Die man ziet ’t toch niet’ en stiekem een tweede wilde draaien, sloeg hij keihard op de tafel. Bep: ‘Ze schrokken zich naar.’
Voor Ep en haar is, na 62 jaar huwelijk, humor nog erg belangrijk. Ep is na de lagere school niet stil blijven staan. Hij had brede interesses en volgde het nieuws nauwlettend.
Als hij het antwoord bij ‘De slimste mens’ eerder weet staat hij op, klopt zich op de borst en zegt :
‘Wilhelminaschool’. Het zijn van die vaste rituelen voor hen.
Nu hij van een kleinzoon een tablet gekregen heeft kan hij het nieuws nog beter volgen. Ik zie dat het beeldscherm bezaaid is met apps als Nu.nl, Trouw, de Volkskrant, Voetbal.nl.
Ep gaat op zijn veertiende aan het werk. Eerst bij een oom als sigarenmaker. Hij verdient daar fl 1,- per week. In maart 1940 gaat hij aan het werk bij de fa. Berk. Hij verdient daar fl 2,75 per week.
Hij hoefde niet te solliciteren. Ep: ‘Ach ze vroegen volk en dan kwam je’.